DUHOVSKI SABOR - JELAŠINOVCI, BOJIŠTE - 31.05.2015.

DUHOVSKI SABOR - JELAŠINOVCI, BOJIŠTE - 31.05.2015

Udruženje „Podgrmeč“ iz Lušci Palanke i Zavičajno udruženje Sanjana „Grmeč“ iz Banje Luke podržali su organizacioni odbor Duhovskog sabora Jelašinovci – Bojište. Sabor organizuje Odbor pri Srpskoj Pravoslavnoj Crkvenoj opštini Jelašinovci.

Po protokolu Sabor je započeo 31.05.2015.  u 10.00 časova duhovskom liturgijom u Hramu Sv. Jovana Krstitelja u Jelašinovcima. Parastos za borce, sa područja crkvene opštine Jelašinovci, postradale u otadžbinskom ratu služen je u Hramu pred privremenim spomen-panoom.

Vijenac sa cvijećem u pomen žrtvama Drugog svjetskog rata predstavnici ova dva udruženja, dr Neno Dobrijević i Rajko Miljević, položili su u Spomen-groblju u Bojištu. Nakon toga je izveden prigodni program u kojem su pored izvornih krajiških grupa, mažoret kluba „Festina“ iz Prijedora, učestvovali i malobrojni učenici Osnovne škole iz Lušci Palanke.

Program je prigodnom besjedom otvorio jerej Alen Marić, a u obraćanju gostima Sabora predstavnici ova dva udruženja iznijeli su ohrabrenje povratnicima da će nastaviti pomagati, kako tradicionalna okupljanja tako i sve druge aktivnosti koja su od životnog interesa povratnika.

Sabor su pratila i sportska takmičenja u kojima su učešće uzeli pripadnici svih generacija. Takmičilo se u malom fudbalu, trčanju, skoku u dalj i tradicionalnoj disciplini bacanje kamena sa ramena.