Akcije

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića ispred našeg udruženja podjeljeno je 120 humanitarnih paketa osnovnih životnih namirnica socijalno ugroženim srpskim povratnicima. Zahvaljujemo se svim našim zemljacima koji su nam pomogli u realizaciji ove akcije.

https://www.youtube.com/watch?v=7tpx6JXkCjM

GRMEČKA KOSIDBA 2023

U organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana “Grmeč”, 02.07.2023., na lokalitetu Stanića brdo, održana je tradicionalna Grmečka kosidba, a ni kiša i loše vrijeme nisu omeli ovaj događaj.

Prema riječima predstavnika ovog udruženja, cilj manifestacije je njegovanje, te očuvanje tradicije i kulture žitelja podgrmečkog kraja, a vremenom je događaj postao tradicionalan pa se održava svake godine početkom jula.

RADNA AKCIJA JELAŠINOVCI - BOJIŠTE 2023.

Dana 27.05. u selu Jelašinovci, Bojište, održana je radna akcija kao priprema za Duhovski sabor koji će se održati 04.06.2023. u ovom sanskom selu.

U susret slavi sela Kljevčani su se okupili 13.05.2023. na radnoj akciji u rodnom selu da bi spremno dočekali goste 28.05.2023.

SAVINDAN

Povodom obilježavanja velikog srpskog praznika Svetog Save, članovi Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč" osigurali su za djecu srpskih povratnika u Sanskom Mostu paketiće s igračkama i slatkišima, te školski pribor.

Ukupno je podijeljeno 155 paketića, a novina ove godine je da su donatori za svako dijete koje živi u Federaciji BiH, njih 54  osigurali po 50 maraka.

Ovome činu prethodilo je bogosluženje u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, te je istaknuto kako je praznik Svetog Save jedan od najznačajnijih u srpskom narodu. 

BOŽIĆNA AKCIJA 2023.

Ovu humantiranu akciju dva dana pred Božić organizovalo je Zavičajno udruženje Sanjana “Grmeč” iz Banjaluke.

Poklon pakete dobilo je preko stotinu ugroženih porodica srpskih povratnika u Sanski Most iz 18 naselja u toj opštini.

U paketima se nalaze osnovne životne namirnice i sve što je potrebno da se Božić dostojanstveno proslavi.

SVETOSAVSKA DODJELA PAKETIĆA 2022.

Dana 30.01.2022. povodom oblježavanja velikog srpskog praznika Svetog Save, članovi Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč" osigurali su za djecu srpskih povratnika u Sanskom Mostu paketiće s igračkama i slatkišima, kao i školski pribor.

Ovome činu prethodilo je bogosluženje u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u tom gradu, kojom prilikom je istaknuto kako je praznik Svetog Save jedan od najznačajnijih u srpskom narodu. Par dana ranije paketići su podijeljeni djeci u selima Donja Kozica i Budimlić Japra.

BOŽIĆNA  AKCIJA  2022.

Početak godine smo započeli našom tradicionalnom podjelom paketa za socijalno ugrožene povratnike. U Sanskom Mostu je dana 05.01.2022. podijeljeno 100 paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama povodom Božića. Trenutno je aktuelno prikupljanje sredstava povodom Svetog Save, kada će biti organizovana podjela paketića i školskog pribora našoj deci. Hvala svima koji su se odazvali ili će se odazvati ovoj humanitarnoj akciji.

RADNA AKCIJA KORČANICA 2021.
KORČANICA
Memorijalna zona na Grmeču
Pitam se, da li sam još ikad u životu vidio nešto tako lijepo, a toliko tužno....Tako lijepo zbog prirodnog i ljudskog dara, a toliko tužno zbog neljudske zlobe, mržnje i ruganja svemu lijepom i postojećem...
Tokom Drugog svjetskog rata (1941-1945) na tom mjestu bila je smještena partizanska bolnica za liječenje i rehabilitaciju ranjenika.
RADNA AKCIJA GRMEČ 2021.
RADNA AKCIJA GRMEČ 2021.

Još jedna u nizu radnih akcija je Grmeč. Uređivanju naše planine doprinijeli su kako naši članovi, tako i prijatelji udruženja. 

https://www.youtube.com/watch?v=EafMWmjS3l8

RADNA AKCIJA KLJEVCI 2021.

Radna akcija Kljevci u organizaciji Kljevčana i ZUS Grmeč i ove godine je uspješno održana. Naši vrijedni momci i djevojke, djeca i stariji su okrčili područje oko crve i groblja tako da bi sve bilo spremno za proslavu krsne slave Spasovdana. Atmosferu sa radne akcije pogledajte na sledećim linkovima.

https://www.youtube.com/watch?v=OIwtUcsh18A

https://www.youtube.com/watch?v=obI4RKLhmJs

 

GRMEČKA KOSIDBA 2021.
Tradicionalna Grmečka kosidba na Stanića Brdu, nedaleko od Lušci Palanke, održana je 04.07.2021. u organizaciji našeg udruženja. Kakva je atmosfera bila možete pogledati na sledećim linkovima:
 
 
 
AKCIJA U DABRU 2021

Jedna u nizu radnih akcija u Dabru organizovana je 29.05.2021. Tog dana pokošeno je i sređeno partizansko groblje, školski teren i prostor oko parohijskog doma i crkve Sveti Marko.

DODJELA PAKETIĆA 2021.

Povodom praznika Svetog Save u pravoslavnom hramu u Sanskom Mostu, 24.01.2021., je organizovana tradicionalna dodjela paketića za djecu srpskih povratnika. Uručeno je oko 150 paketića za najmlađe i 50 za školarce, kao i novčani iznos od po 50,00 KM za srednjoškolce. Zahvaljujemo se svima koji su nam svojim doprinosom pomogli da realizujemo i ovu akciju. 

BOŽIĆNA AKCIJA 2021.

Iako u otežanim uslovima zbog virusa korona i ove godine smo uz pomoć naših prijatelja uspjeli sakupiti i podijeliti Božićne pakete našim zemljacima u Sanskom Mostu. Obišli smo ukupno 106 najugroženijih porodica i bar malo im pomogli da dostojanstveno dočekaju najradosniji hrišćanski praznik. Pored naših ljudi koji su se odazvali ovoj akciji i nesebično nas finansijski podržali zahvaljujemo se i našim sveštenicima, koji su uvijek uz nas i naš narod, Alenu Mariću i Nevenu Marinkoviću.

Dana 26.01.2020. u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla podijeljeni su paketići za naše najmlađe zemljake. Prije toga je služena sveta liturgija povodom praznika Sveti Sava. Djeca su recitovala i pjevala pjesme u čast srpskog svetitelja. Ove godine smo uz pomoć naših prijatelja obradovali oko 180 mališana sa područja opštine Sanski Most, kao i sela Budimlić Japre, Oštre Luke i Kozice.

 

BOŽIĆNA AKCIJA 2020

Tradicionalno i ove godine smo pripremili Božićne pakete za socijalno ugrožene srpske povratnike u našem zavičaju koji su podijeljeni 04.01. našim zemljacima u cilju da im bar malo uveličamo ovaj praznik.

https://youtu.be/LiFbbu5D1m0

https://youtu.be/z_fgJ3cSGMs

 

SVETOSAVSKA DODJELA PAKETIĆA 2019.

Jedna od nama najdražih akcija je dodjela paketića našim najmlađim zemljacima koju svake godine organizujemo u našoj crkvi za pravoslavni praznik Svetog Savu.

I ove godine smo prikupili velik broj paketića i obradovali mališane Sanskog Mosta i okolnih sela u nadi da će nas svake godine biti sve više.

DABARSKO PRELO 2019

U organizaciji Zavičajnog udruzenja sanjana Grmeč, 26.01.2019, prvi put je održano Dabarsko prelo. Dočekali smo nama drage goste, naše prijatelje, ne samo iz susjedni sela, već i susjednih opština Bosanske Krupe, Ključa, Petrovca, Bihaća, Kupresa, Prijedora, Banje Luke... 

Prelilo se uz lampe petrolejke i fenjere. Kao i ostale naše akcije nadamo se da će i ova preći u tradiciju i da se vidimo i naredne godine.
BOŽIĆNA AKCIJA 2019

ZUS Grmeč je i ove godine uz pomoć prijatelja i sponzora pripremio pakete za najugroženije porodice povratnika u Sanskom Mostu. U saradnji sa našim sveštenicima obišli smo kako grad tako i okolna sela da bi naši zemljaci dostojanstveno proslavili najradosniji hrišćanski praznik. 

Hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

BOŽIĆNA AKCIJA 2016

Uprkos ogromnoj količini snijega koja je pala 03.01., moci iz Zavičajnog udruženja Sanjana - Grmeč su krenuli sa 100 paketa iz Banjaluke ka Sanskom Mostu. Prikupljeno je do sad najviše paketa pomoći za naše povratnike. Nažalost, zbog vremenskih neprilika, nismo bili u mogućnosti svima donijeti lično, te smo pakete sa osnovnim životnim namirnicama i higijenom ostavili u Crkvi u Sanskom Mostu odakle će se u narednim danima dostavljati našim zemljacima u tom gradu.

SVETOSAVSKA DODJELA PAKETIĆA U SANSKOM MOSTU 2016

Dana 24. januara 2016. godine povodom obilježavanja Svetosavskih praznika u sabornom Hramu Sveti Apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu održana je sveta arhijerejska liturgija i prigodna svečanost. Liturgiju je predvodio njegovo Preosveštenstvo episkop Bihaćko -Petrovačke eparhije gospodin Atanasija sa sveštenstvom.

 

RADNA AKCIJA DABAR 2016

Poslije dvije uspješne humanitarne akcije ove godine, na red je došla i radna akcija koju smo sproveli 02.04.2016. u Dabru. Grupa članova ZUS Grmeč uz pomoć lokalnog stanovništva su uz pjesmu krčili zarasle lokalne puteve i sređivali prostor oko škole pripremajući teren za sportske aktivnosti koje će se održati u narednom periodu. Akcija je uspješno završena uz lijepo druženje.  

VASKRŠNJI PONEDELJAK

Članovi Udruženja Sanjana „Grmeč“, koje svoje sjedište ima u Banjaluci, danas su u Sanskom Mostu organizovali druženje mališana iz povratničkih porodica u ovame gradu, kao i tradicionalnu „tucijadu“. Ovaj događaj je u povodu velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa održan u dvorištu Crkve svteih apostola Petra i Pavla, a za mališane pobjednike takmičenja obezbjeđene su vrijedne nagrade. Prema riječima predsjednice Udruženja „Grmeč“, Aleksandre Ribić, ovo je jedna u nizu njihovih aktivnosti koje su usmjerene ka njegovanju tradicije i običaja naroda podgrmečkog kraja.

RADNA AKCIJA KLJEVCI 2016

Još jedna radna akcija u našem zavičaju je uspješno privedena kraju. Akciju su zajedničkim snagama organizovali raseljeni Kljevčani i ZUS Grmeč. Učesnici su pristizali iz raznih krajeva i ovo je do sad najbrojnija naša akcija sa oko 90 ljudi. Oni koji nisu mogli doći poslali su novčanu pomoć, piće, hranu za učesnike. Akcija je bila u sklopu priprema za Spasovdan, slavu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg i Sv. Stefana u Kljevcima, kad se Kljevčani tradicionalno okupljaju na svojim ognjištima. Očišćena su tri pravoslavna groblja u Kljevcima, put, parking prostor za zbor itd.

GRMEČKA KOSIDBA 2016

U organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana “Grmeč'” dana 25.06.2016.na Stanića Brdu opština Sanski Most, održana je “Grmečka kosidba“. Učesnici su došli iz susjednih opština Petrovca, Bosanske Krupe, Prijedora, Banja Luke, te iz Stare Pazove. Kosidba je jedan od najtežih fizičkih poljskih radova koje obavljaju isključivo muškarci. Livade su najčešće kosile „kosačke mobe“. U jednoj kosačkoj mobi nekad se nalazilo i po desetak kosaca. Kosce je sazivao domaćin, a pozivani su najbolji kosci sela, snažni i iskusni ljudi u ovom poslu.

SPASOVDANSKI SABOR KLJEVČANA

Sve što je ljudima nemoguće Bogu je moguće. Toliko puta ponoviše  nam ovu rečenicu Kljevčani rasuti po svijetu koji svake godine dolete u zavičaj kao kad bujica planinskog potoka poteče ka svom ušću da se spoji i sjedini sa svojom velikom sestrom mirnom rijekom. Tako i oni pohrle sa svih strana svijeta da bi našli mir i spokoj u svom mjestu za njih jedinom na ovoj kugli zemaljskoj u kojem se opuste, zapjevaju i smire jer su tabnuli kako kažu na svoju zemlju. Uzdaju se kako i rekoše u Boga i u svoje ruke.

PODJELA GORIVA POLJOPRIVREDNICIMA POVRATNICIMA 2015

Sanska udruženja: "ZUS Grmeč", "Udruženje Podgrmeč", "Udruženje Srba povratnika 011" i Udruženje "Gornji Lipnik", u akciji podjele goriva za poljoprivrednike!

RADNA AKCIJA MILANOVAC 2015

U subotu 19.09. 2015. bili smo na radnoj akciji u Milanovcu. Obavili smo krčenje lokalnog puta i okoline oko temelja manastirskih konaka koji će biti osveštani od strane vladike 27.09. 2015. 

RADNA AKCIJA GRMEČ 2015

ZAVIČAJNO UDRUŽENJE SANJANA GRMEČ je 04.07.2015. organizovalo radnu akciju u kojoj je učestvovalo pedesetak članova koji su uredili teren za održavanje 243. Grmečke koride Međeđem brdu. Kako je bilo na toj akciji možete pogledati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=_PcphcgFeYI

RADNA AKCIJA LUŽANI 2015

Radne akcije našeg udruženja se nastavljaju. Na red su došli Lužani.

KLJEVCI

Dragi zemljaci, poslije naših radnih akcija Milanovac i Dabar, došli smo i do Kljevaca.
Radna akcija „KLJEVCI 2015” je održana 02.05. Sasjekli smo živice pored puta i ispod crkve da nam bude komotnije za zbora. Raskrčili puteve i malo sredili selo. Na kraju smo se lijepo družili kao u prethodnim našim akcijama.

Kako je sve izgledalo možete pogledati na linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=LopqDWJT4ec

ZUS VASKRS 2015

I ove godine članovi ZUS GRMEČ su za Vaskrs obišli porodice sa više djece i uručili im darove.

Grmečki marš

Tadicionalno, svake godine u februraru se na Grmeču organizuje marš, planinarenje, kao znak sjećanja kada je Grmeč u drugom svjetskom ratu samo nekoliko dana bio pod opsadom fašista u februaru mjesecu. Sa planinarskim društvima, pripadnicima vojske, kao i mirovnim snagana međunarodne zajednice to smo obilježili na dostojanstven način uživajući u čarima Grmeča.

SVETOSAVSKA_DODJELA_PAKETICA_ZUS

U organizaciji Udruženja Sanjana „Grmeč“, koje svoje sjedište ima u Banjaluci, danas je organizirana podjela dječijih paketića za stotinu mališana iz povratničkih porodica u ovoj općini. Prema riječima predstavnice pomenutog udruženja, Aleksandre Ribić, paketići sa slatkišima i igračkama nabavljeni su sredstvima članova samog udruženja.

Božićna akcija ZUS GRMEČ

I ove godine, kao i prethodnih, organizovali smo podjelu Božićnih paketa za naše socijalno ugrožene zemljake.

Pomoć je prikupljena i  podjeljena za oko 60 porodica, tako da će i oni moći dostojanstveno da proslave Božić.

Hvala svima koji su pomogli da se ova akcija uspješno sprovede.