Akcije

Dana 26.01.2020. u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla podijeljeni su paketići za naše najmlađe zemljake. Prije toga je služena sveta liturgija povodom praznika Sveti Sava. Djeca su recitovala i pjevala pjesme u čast srpskog svetitelja. Ove godine smo uz pomoć naših prijatelja obradovali oko 180 mališana sa područja opštine Sanski Most, kao i sela Budimlić Japre, Oštre Luke i Kozice.

 

BOŽIĆNA AKCIJA 2020

Tradicionalno i ove godine smo pripremili Božićne pakete za socijalno ugrožene srpske povratnike u našem zavičaju koji su podijeljeni 04.01. našim zemljacima u cilju da im bar malo uveličamo ovaj praznik.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LiFbbu5D1m0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3TLyAr_8kxvryAtv2PooEBH9cbayy-3nhqQw44CpZMh2hxFa5HsQouG2Q

SVETOSAVSKA DODJELA PAKETIĆA 2019.

Jedna od nama najdražih akcija je dodjela paketića našim najmlađim zemljacima koju svake godine organizujemo u našoj crkvi za pravoslavni praznik Svetog Savu.

I ove godine smo prikupili velik broj paketića i obradovali mališane Sanskog Mosta i okolnih sela u nadi da će nas svake godine biti sve više.

DABARSKO PRELO 2019

U organizaciji Zavičajnog udruzenja sanjana Grmeč, 26.01.2019, prvi put je održano Dabarsko prelo. Dočekali smo nama drage goste, naše prijatelje, ne samo iz susjedni sela, već i susjednih opština Bosanske Krupe, Ključa, Petrovca, Bihaća, Kupresa, Prijedora, Banje Luke... 

Prelilo se uz lampe petrolejke i fenjere. Kao i ostale naše akcije nadamo se da će i ova preći u tradiciju i da se vidimo i naredne godine.
BOŽIĆNA AKCIJA 2019

ZUS Grmeč je i ove godine uz pomoć prijatelja i sponzora pripremio pakete za najugroženije porodice povratnika u Sanskom Mostu. U saradnji sa našim sveštenicima obišli smo kako grad tako i okolna sela da bi naši zemljaci dostojanstveno proslavili najradosniji hrišćanski praznik. 

Hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji.

BOŽIĆNA AKCIJA 2016

Uprkos ogromnoj količini snijega koja je pala 03.01., moci iz Zavičajnog udruženja Sanjana - Grmeč su krenuli sa 100 paketa iz Banjaluke ka Sanskom Mostu. Prikupljeno je do sad najviše paketa pomoći za naše povratnike. Nažalost, zbog vremenskih neprilika, nismo bili u mogućnosti svima donijeti lično, te smo pakete sa osnovnim životnim namirnicama i higijenom ostavili u Crkvi u Sanskom Mostu odakle će se u narednim danima dostavljati našim zemljacima u tom gradu.

SVETOSAVSKA DODJELA PAKETIĆA U SANSKOM MOSTU 2016

Dana 24. januara 2016. godine povodom obilježavanja Svetosavskih praznika u sabornom Hramu Sveti Apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu održana je sveta arhijerejska liturgija i prigodna svečanost. Liturgiju je predvodio njegovo Preosveštenstvo episkop Bihaćko -Petrovačke eparhije gospodin Atanasija sa sveštenstvom.

 

RADNA AKCIJA DABAR 2016

Poslije dvije uspješne humanitarne akcije ove godine, na red je došla i radna akcija koju smo sproveli 02.04.2016. u Dabru. Grupa članova ZUS Grmeč uz pomoć lokalnog stanovništva su uz pjesmu krčili zarasle lokalne puteve i sređivali prostor oko škole pripremajući teren za sportske aktivnosti koje će se održati u narednom periodu. Akcija je uspješno završena uz lijepo druženje.  

VASKRŠNJI PONEDELJAK

Članovi Udruženja Sanjana „Grmeč“, koje svoje sjedište ima u Banjaluci, danas su u Sanskom Mostu organizovali druženje mališana iz povratničkih porodica u ovame gradu, kao i tradicionalnu „tucijadu“. Ovaj događaj je u povodu velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa održan u dvorištu Crkve svteih apostola Petra i Pavla, a za mališane pobjednike takmičenja obezbjeđene su vrijedne nagrade. Prema riječima predsjednice Udruženja „Grmeč“, Aleksandre Ribić, ovo je jedna u nizu njihovih aktivnosti koje su usmjerene ka njegovanju tradicije i običaja naroda podgrmečkog kraja.

RADNA AKCIJA KLJEVCI 2016

Još jedna radna akcija u našem zavičaju je uspješno privedena kraju. Akciju su zajedničkim snagama organizovali raseljeni Kljevčani i ZUS Grmeč. Učesnici su pristizali iz raznih krajeva i ovo je do sad najbrojnija naša akcija sa oko 90 ljudi. Oni koji nisu mogli doći poslali su novčanu pomoć, piće, hranu za učesnike. Akcija je bila u sklopu priprema za Spasovdan, slavu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg i Sv. Stefana u Kljevcima, kad se Kljevčani tradicionalno okupljaju na svojim ognjištima. Očišćena su tri pravoslavna groblja u Kljevcima, put, parking prostor za zbor itd.

GRMEČKA KOSIDBA 2016

U organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana “Grmeč'” dana 25.06.2016.na Stanića Brdu opština Sanski Most, održana je “Grmečka kosidba“. Učesnici su došli iz susjednih opština Petrovca, Bosanske Krupe, Prijedora, Banja Luke, te iz Stare Pazove. Kosidba je jedan od najtežih fizičkih poljskih radova koje obavljaju isključivo muškarci. Livade su najčešće kosile „kosačke mobe“. U jednoj kosačkoj mobi nekad se nalazilo i po desetak kosaca. Kosce je sazivao domaćin, a pozivani su najbolji kosci sela, snažni i iskusni ljudi u ovom poslu.

SPASOVDANSKI SABOR KLJEVČANA

Sve što je ljudima nemoguće Bogu je moguće. Toliko puta ponoviše  nam ovu rečenicu Kljevčani rasuti po svijetu koji svake godine dolete u zavičaj kao kad bujica planinskog potoka poteče ka svom ušću da se spoji i sjedini sa svojom velikom sestrom mirnom rijekom. Tako i oni pohrle sa svih strana svijeta da bi našli mir i spokoj u svom mjestu za njih jedinom na ovoj kugli zemaljskoj u kojem se opuste, zapjevaju i smire jer su tabnuli kako kažu na svoju zemlju. Uzdaju se kako i rekoše u Boga i u svoje ruke.

PODJELA GORIVA POLJOPRIVREDNICIMA POVRATNICIMA 2015

Sanska udruženja: "ZUS Grmeč", "Udruženje Podgrmeč", "Udruženje Srba povratnika 011" i Udruženje "Gornji Lipnik", u akciji podjele goriva za poljoprivrednike!

RADNA AKCIJA MILANOVAC 2015

U subotu 19.09. 2015. bili smo na radnoj akciji u Milanovcu. Obavili smo krčenje lokalnog puta i okoline oko temelja manastirskih konaka koji će biti osveštani od strane vladike 27.09. 2015. 

RADNA AKCIJA GRMEČ 2015

ZAVIČAJNO UDRUŽENJE SANJANA GRMEČ je 04.07.2015. organizovalo radnu akciju u kojoj je učestvovalo pedesetak članova koji su uredili teren za održavanje 243. Grmečke koride Međeđem brdu. Kako je bilo na toj akciji možete pogledati na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=_PcphcgFeYI

RADNA AKCIJA LUŽANI 2015

Radne akcije našeg udruženja se nastavljaju. Na red su došli Lužani.

KLJEVCI

Dragi zemljaci, poslije naših radnih akcija Milanovac i Dabar, došli smo i do Kljevaca.
Radna akcija „KLJEVCI 2015” je održana 02.05. Sasjekli smo živice pored puta i ispod crkve da nam bude komotnije za zbora. Raskrčili puteve i malo sredili selo. Na kraju smo se lijepo družili kao u prethodnim našim akcijama.

Kako je sve izgledalo možete pogledati na linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=LopqDWJT4ec

ZUS VASKRS 2015

I ove godine članovi ZUS GRMEČ su za Vaskrs obišli porodice sa više djece i uručili im darove.

Grmečki marš

Tadicionalno, svake godine u februraru se na Grmeču organizuje marš, planinarenje, kao znak sjećanja kada je Grmeč u drugom svjetskom ratu samo nekoliko dana bio pod opsadom fašista u februaru mjesecu. Sa planinarskim društvima, pripadnicima vojske, kao i mirovnim snagana međunarodne zajednice to smo obilježili na dostojanstven način uživajući u čarima Grmeča.

SVETOSAVSKA_DODJELA_PAKETICA_ZUS

U organizaciji Udruženja Sanjana „Grmeč“, koje svoje sjedište ima u Banjaluci, danas je organizirana podjela dječijih paketića za stotinu mališana iz povratničkih porodica u ovoj općini. Prema riječima predstavnice pomenutog udruženja, Aleksandre Ribić, paketići sa slatkišima i igračkama nabavljeni su sredstvima članova samog udruženja.

Božićna akcija ZUS GRMEČ

I ove godine, kao i prethodnih, organizovali smo podjelu Božićnih paketa za naše socijalno ugrožene zemljake.

Pomoć je prikupljena i  podjeljena za oko 60 porodica, tako da će i oni moći dostojanstveno da proslave Božić.

Hvala svima koji su pomogli da se ova akcija uspješno sprovede.