GRMEČKI MARŠ 2023

GRMEČKI MARŠ 2023

Tradicionalni 12. Grmečki marš, odnosno uspon na Crni vrh, najviši vrh planine Grmeč visok 1.604 metara, održan je u proteklu nedjelju, 12.02.2023., te je okupio rekordan broj učesnika do sada.

Prema riječima organizatora, učešće u ovome događaju uzelo je preko 1.000 planinara iz oko 50 planinarskih dru-štava iz BiH, kao i veliki broj rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Organizatori događaja, kao i ranijih godina, bili su Zavičaj-no udruženje Sanjana "Grmeč", koje postoji i djeluje u Ba-njaluci, u saradnji sa Planinarskim savezom Republike Srpske i opštinom Bosanski Petrovac.

"Ovom prilikom moramo zahvaliti i stanovnicima sela Bravsko, nadomak Bosanskog Petrovca, gdje je bila i pola-zna tačka odakle se krenulo ka najvišem grmečkom vrhu", saopštili su organizatori.

Zavičajno udruženja Sanjana "Grmeč" potrudilo se da sve učesnike ugosti na najbolji mogući način i snabdije ih svim što je potrebno, uključujući hranu i tople napitke.

Inače, ovaj događaj ima i svoju istorijsku simboliku jer se održava u znak sjećanja na partizanske borce u Drugom svjetskom ratu koji su pružili snažan otpor fašističkom ne-prijatelju na početku Četvrte ofanzive u februaru 1943. go-dine i odbranili slobodnu teritoriju na području Grmeča. Nakon što je slomljena neprijateljska ofanziva stvoreni su preduslovi za oslobađanje Sanskog Mosta i cijelog pod-grmečkog kraja, što se i dogodilo u oktobru 1943. godine.

Uspon na Crni vrh trajao je nekoliko sati i tom prilikom su učesnici prešli stazu dužine oko 16 kilometara po snijegu koji je u višim predjelima dostizao visinu od oko jednog me-tra.

Kako nas je upoznao Neno Dobrijević, član Upravnog odbo-ra Planinarskog saveza RS, cilj svega je memorijalizacija prošlosti, ali i promocija planinarstva i sportskog života, te prirodnih ljepota planine Grmeč.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovaj događaj, poslije skro-mnih početaka, postao jedan od najmasovnijih na području Bosne i Hercegovine.

 

(Tekst preuzet od Nezavisnih Novina)

https://www.youtube.com/watch?v=mx3tPlSkxzs