VEČE SANJANA 2017

VEČE SANJANA 2017

Dana 21.10.2017. je kao i proteklih godina organizovano tradicionalno veče Sanjana u Banjoj Luci, u mjestu gdje se od svog izbjeglištva od mjeseca oktobra 1995.godine redovno  okupljaju svake godine Sanjani da  bi sa svojim prijateljima , gostima podjelili i radost i tugu i evocirali uspomene na zavičaj. Nije slučajno izabran mjesec oktobar za naše okupljanje , mjesec koji svaki Sanjanin duboko pamti. Tog oktobra 1995. godine ostali smo bez zavičaja , ali bez duše i sjećanja nismo. Ovdje večeras je sve ono što nas i dalje povezuje i daje nam snagu da ne posustajemo i da ništa ne predamo zaboravu. Organizator i ove večeri je Zavičajno udruženje Sanjana – Grmeč, a kako to i reče njihova predsjednica Aleksandra Ribić Stojaković u pozdravnom govoru citirajući velikog Andrića "Dug prema zavičaju je jedini dug koji cijeli život vraćaš, a koji se nikad vratiti ne može".

 

I ove godine, kao i predhodnih, došli su Sanjani sa svih strana svijeta, njih nekoliko stotina. I ne samo Sanjani. Tu su i naši prijatelji iz drugih gradova i udruženja. Na samom ulazu u restoran "Eva " u naselju Lazarevo sve je postavljeno za dobrodošlicu. Najljepše slike (posteri) iz rodnog kraja, djevojka u grmečkoj narodnoj nošnji i za svaku dobrodošlicu hljeb, so i rakija.

Voditelji programa bili su Maja Vasiljević i glumac Željko Kasap, a po tradiciji veče je otvorio sa svojom poemom "Daleko je Sana river" pjesnik Boro Kapetanović.

Poslije pozdravnog govora Predsjednice udruženja , i sjećanja  za sve postradale Sanjane uz prisustvo sveštenika parohije Sanski Most, Alena Marića i Nevena Marinkovića,  nastavljen je prigodan program večeri. Uz stihove naših poznatih pjesnika koje su govorili voditelji programa i pjesnici , nastupio je i KUD " Sana" iz Stare Pazove.

Gosti večeri bili su iz naši Sanjani iz udruženja "Sana " Stara Pazova, udruženje "Podgrmeč" iz Žitišta i udruženja "Brdo" iz Kranja.

Da ne bih sve bilo tužno pobrinuo se Siniša Bodiroža sa svojim bendom,  a takođe i glumac Željko Kasap sa svojim šalama.

Sve to medijski je propratila ekipa  Radio televizije Republike Srpske.

U duhu dobre zabave i veselja nastavljeno je veče koje je trajalo do ranih jutarnjih časova.

Predstavnici udruženja Sanjana Grmeč , zahvalili su se svima koji su došli tu veče, onima koji su uz organizatore pomogli da se ova veče održi, našim sponzorima (Banjalučka Pivara, Vitinka, Satwork, Transwork, Sector Security, Žitoprodukt, Trkulja Tours, SP Soko-1, Café bar Dalis, Montažne kuće Stojaković & Co, Komunalno preduzeće Prijedor, Café bar Frida, Javni Prevoz Oljača Željko),  kao i svima koji su nastupali u programu i našim gostima. Takođe promovisane su i aktivnosti udruženja kako u prethodnom tako i u narednom periodu.

“Ostaje nada da se ova manifestacija neće prekidati i da će svake godine biti još bolja”  poručili su organizatori.

Uz Božiju pomoć, vidimo se i dogodine.