GRMEČKA KOSIDBA 2023

GRMEČKA KOSIDBA 2023

U organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana “Grmeč”, 02.07.2023., na lokalitetu Stanića brdo, održana je tradicionalna Grmečka kosidba, a ni kiša i loše vrijeme nisu omeli ovaj događaj.

Prema riječima predstavnika ovog udruženja, cilj manifestacije je njegovanje, te očuvanje tradicije i kulture žitelja podgrmečkog kraja, a vremenom je događaj postao tradicionalan pa se održava svake godine početkom jula.

"Pored tradicionalnog košenja trave, svaki kosac se trudi prenijeti kulturu i običaje na mlađe generacije, kojima je sve to novo i nepoznato. U životima naših predaka ovo je bio prvorazredni društveni događaj i zahtijevao je poznavanje određenih vještina i tehnika. To se prije svega odnosi na obradu kose klepanjem, njeno oštrenje i ispravnu upotrebu tokom samog košenja", ističe Mile Crnomarković, jedan od sudionika ovog događaja.

On je, skupa sa suprugom Goranom, doputovao iz Stare Pazove, gdje već dugi niz godina živi i radi, ali dodaje kako podgrmečki kraj i rodno selo Dabar nikada nisu napustili njegovo srce.

Domaćin kosidbe, Dragan Srdić, kaže kako ih je i ove godine prijatno iznenadio odaziv velikog broja posjetilaca koji su željeli da budu učesnici manifestacije.

"Oni su doputovali iz brojnih gradova, gdje sada žive, iz Srbije i više evropskih zemalja, kako bi oživjeli uspomene i tradiciju svojih predaka. Nažalost, podgrmečka sela su danas pusta i ovakvi događaji su prilika da im bar na kratko udahnemo nekadašnji život i predstavimo ga u obliku kako je bio", navodi Srdić. Prema njegovim riječima, kosidba je bila jedan od najtežih fizičkih poljskih radova kojeg su obavljali isključivo muškarci, dok su žene pripremale hranu za sve učesnike. Kosce je pozivao domaćin, vlasnik imanja, a pozivani su snažni i iskusni seljani vični ovom poslu.

Kao u nekadašnja vremena, učesnici kosidbe na livadu su došli u jutarnjim satima, kako bi pripremili, poklepali i naoštrili svoje kose. Potom su se podijelili su u grupe od po desetak kosaca ili takozvane kosačke mobe koje su predvodile kosidbaše, brzi i vješti kosci sa najširim otkosom ili mavom. Zadatak kosidbaše bio je da daje  ritam i tempo ostalim članovima mobe koji ga moraju pratiti te kositi složno i sinhronizovano.

Tokom kosidbe potrebno je naoštriti kose, a trenutak za to određuje sam kosidbaša. Kada on počne oštriti kosu, tada isto rade i svi ostali kosci, a istovremeno to je prilika za odmor i predah.

Po završetku ovogodišnje "Grmečke kosidbe" učesnici su nastavili druženje uz muziku i nezaobilazne izvorne grmečke narodne pjesme.

Zavičajno udruženja Sanjana "Grmeč", osim što njeguje ljubav prema zavičaju i prenosi je na nove generacije, u proteklom periodu organizovalo je veliki broj humanitarnih akcija kako bi materijalno pomogli siromašnim povratničkim porodicama. Među akcijama koje redovno provode su i uređivanje lokalnih puteva i javnih prostora u podgrmečkim selima.

Tekst preuzet iz Nezavisnih novina.

https://www.youtube.com/watch?v=udVqa3LQUXU

https://www.youtube.com/watch?v=-NcRDkXvlgs